top of page

Voetgolf: geruite kniekousen zijn toegestaan, een wippertje niet.

Zie ik dat nou goed, loop je moeilijk?” Het werd me vrijdag een paar keer gevraagd. “Nah, ben alleen een beetje stijf. Gisteren de hele dag lopen voetgolfen, nou dan weet je het wel…” Niet dus. Ge-wat? Is het voetbal? Is het golf? Nee, het is voetgolf. Ook FootGolf genoemd. En je speelt het op een golfbaan, dat wel.

Het is niet echt een alledaagse conversatie, maar voetgolf is misschien wel één van de snelst groeiende sporten in Nederland, zegt international Jim Kuipers. “Relatief dan hè, relatief. We hebben op jaarbasis nu ongeveer 10.000 bezoekers. En iedereen die het spel heeft gespeeld is enthousiast. Het is een sport in opkomst.”

Geruite kniekousen Kuipers wacht ons op in het clubhuis van De Hoge Dijk, aan de rand van Amsterdam. Een polo, een Bermuda en geruite kniekousen zijn geen vereiste, speciale kunstgrasschoenen wel. Met kicksen kom je de greens echt niet op. Voordat we aftrappen heeft Kuipers eigenlijk maar één advies: probeer de bal zo dicht mogelijk bij de (speciaal daarvoor uitgegraven) holes te schieten. Out of bounce bestaat niet, legt Kuipers uit, dat is eigenlijk het enige, grote verschil met de normale golfsport. O ja, en een wippertje vanuit stilstand, dat mag ook niet. Stiften is wel toegestaan. Liesblessure

Wij zijn met z’n vieren – Eddy, Frits, Richard en ik. Kuipers had nog zo gewaarschuwd. “Er is hier veel water.” Maar de eerste bal die in de sloot verdwijnt, levert veel hilariteit op. Ook de wreeftrap, toch een vereiste in de beginfase, verloopt niet altijd even vlekkeloos. Met een van pijn vertrokken gezicht grijpt Eddy naar zijn lies als hij weer één van zijn befaamde vuurpijlen de lucht in heeft gestuurd. Op de holes die volgen zien we hem alleen nog punteren, met één hand ter ondersteuning in zijn schaamstreek. Gelukkig hebben we het filmpje nog. “Blessures komen niet zo heel vaak voor in deze sport,” zegt Kuipers. “Er is verder geen contact namelijk. Spier- en liesblessures zien we wel, maar veel minder vaak dan op een voetbalveld.” Onbekend terrein Zijn sport mag dan in opkomst zijn, vanzelf gaat het allerminst. “Wij moeten echt naar de mensen toe,” zegt Kuipers. “Ze komen niet vanzelf. Heeft er alles mee te maken, dat ze naar de golfbaan moeten. Dat is voor veel voetballers onbekend terrein. Op jaarbasis trekken we nu zo’n 10.000 bezoekers, maar er is vaste groep van zo’n 200 hardcore spelers, jongens die ook competitie spelen.

Van 5 tot 10 januari wordt het WK gespeeld, in het Argentijnse Pilar, wereldwijd zijn dertig landen aangesloten. Nederland vaardigt, als één van de toon aangevende landen, zestien voetgolfers af. “In het begin kon iedereen zich aanmelden,” zegt Kuipers. “Maar dat is allang niet meer zo. Nu gaat er een hele kwalificatieprocedure aan vooraf en moet je ook vormbehoud tonen.” Maakt Kuipers kans op de wereldtitel? “Ik ben geen uitgesproken favoriet, maar ga er wel heen om kampioen te worden.”

Theo Janssen Het spel werd in Nederland ontwikkeld door oud-prof Willem Korsten en Theo Janssen was de eerste Nederlands kampioen. Tegenwoordig zijn het allang niet meer de profs die de toon aangeven. Neem Jim Kuipers bijvoorbeeld, Nederlands kampioen in 2014 en het beste wat Nederland te bieden heeft op voetgolfgebied. Hij speelt gewoon in het vierde, een vriendenteam, bij SV Hoofddorp.

“Je hebt nooit het gevoel dat je de ideale ronde hebt gespeeld, dat is wat ik zo leuk vind aan voetgolf,” zegt Kuipers. “Het is de uitdaging om jezelf elke keer te verbeteren. Als ik klaar ben met een ronde, heb ik eigenlijk altijd meteen weer zin om opnieuw te gaan. Ik weet, zo werkt het met golf ook wel een beetje, maar ik ben nou eenmaal beter met m’n voeten dan met een club in mijn handen.”

Notaris Iedereen moet zijn eigen score bijhouden, spreken we af. Maar omdat sommige holes par 6 hebben, loopt de verwarring al snel op. Aan het einde van de middag blijkt de man met de grootste handicap (een zeurende liesblessure), de beste score te hebben. De volgende keer nemen we een notaris mee.

Via: HP/De Tijd Auteur: Mark van den Heuvel


Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page